czwartek, 8 października 2015

Rumsztyk pod cebulową pierzynką z dodatkami...

(porcja dla jednej osoby)







 Składniki:

Mielona wołowina (1 średniej wielkości kulka)
Sol
Pieprz
1 Jajko
1/2 Cebuli czerwonej
1/2 Cebuli białej
Ziemniaki (ilość według uznania)
Garść szpinaku baby
1 pomidor
1 Łyżka oliwy z oliwek
Papryka ostra w płatkach

1 Łyżeczka soku z cytryny


 Do wołowiny dodajemy jajko, szczyptę pieprzu i szczyptę soli a następnie wyrabiamy mięsko ręcznie lub łyżką. Formujemy płaski kotlet i smażymy na oleju po 2/3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Na tym samym oleju podsmażamy pokrojone w piórka cebule czerwona i białą. Smażymy do zeszklenia, a następnie nakładamy na rumsztyk.


Kroimy pomidora w kostkę i dorzucamy do szpinaku, następnie dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny, szczyptę soli i paprykę w płatkach. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut do przegryzienia się składników.



Ziemniaki gotujemy i po ugotowaniu posypujemy koperkiem do dekoracji.








SMACZNEGO!
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz