Składniki:
Mielona wołowina (1 średniej
wielkości kulka)
Sol
Pieprz
1 Jajko
1/2 Cebuli czerwonej
1/2 Cebuli białej
Ziemniaki (ilość według
uznania)
Garść szpinaku baby
1 pomidor
1 Łyżka oliwy z oliwek
Papryka ostra w płatkach
1 Łyżeczka soku z
cytryny
Do wołowiny dodajemy jajko, szczyptę pieprzu i
szczyptę soli a następnie wyrabiamy mięsko ręcznie lub łyżką. Formujemy płaski
kotlet i smażymy na oleju po 2/3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Na tym
samym oleju podsmażamy pokrojone w piórka cebule czerwona i białą. Smażymy do
zeszklenia, a następnie nakładamy na rumsztyk.
Kroimy pomidora w kostkę i
dorzucamy do szpinaku, następnie dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny, szczyptę
soli i paprykę w płatkach. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut do
przegryzienia się składników.
Ziemniaki gotujemy i po
ugotowaniu posypujemy koperkiem do dekoracji.
SMACZNEGO!





Brak komentarzy:
Prześlij komentarz