piątek, 9 października 2015

Naturalne lekarstwo, czyli konfitura z pigwy…





Składniki:
2 kg pigwy (całej)
0,75 kg cukru białego
Szklanka wody



Pigwę myjemy, oczyszczamy z pestek, a następnie kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy do brytfanki, zasypujemy białym cukrem i zalewamy szklanka wody. Zagotowujemy całość, często mieszając, a następie gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut co jakiś czas mieszając, aby nie doszło do przypalenia. Po zakończonej obróbce termicznej, konfiturę przelewamy do czystych słoiczków, szczelnie je zakręcając i ustawiając do góry dnem, aż do całkowitego wystygnięcia. Konfiturę możemy dodawać do herbaty. Świetna na przeziębienia i wzmocnienie odporności ze względu na wysoką zawartość witaminy c.
SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz