niedziela, 11 października 2015

Omlet z szynką...




Składniki:
3 jaja kurze
Szynka (ja użyłam długo dojrzewającej)
¼ Papryki czerwonej
½ cebuli czerwonej
Sól
Pieprz
1 mała marchewka
Garść szpinaku baby
Oliwa z oliwek




Omlet: Szynkę i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy lekko na patelni. Do miseczki wbijamy jaja i delikatnie ubijamy widelcem, dodajemy soli i pieprzu do smaku, a następnie dorzucamy paprykę i  wylewamy na patelnie. Gdy jaja od spodu się zetną, delikatnie przerzucamy omlet na drugą stronę i dosmażamy około minuty. Całość wykładamy na talerz i podajemy z sałatką szpinakowo-marchewkową.

Sałatka: Szpinak dokładnie myjemy i wrzucamy do miski. Marchew kroimy w cienkie plasterki, układamy na blasze, smarujemy oliwa z oliwek i pieczemy w 180 stopniach około 15 minut. Upieczoną marchew wrzucamy do miski ze szpinakiem, doprawiamy szczyptą soli i łyżeczką oliwy z oliwek.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz