Składniki:
3 jaja kurze
Szynka (ja użyłam długo dojrzewającej)
Szynka (ja użyłam długo dojrzewającej)
¼ Papryki czerwonej
½ cebuli czerwonej
Sól
Pieprz
1 mała marchewka
Garść szpinaku baby
Oliwa z oliwek
Omlet: Szynkę i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy lekko
na patelni. Do miseczki wbijamy jaja i delikatnie ubijamy widelcem, dodajemy
soli i pieprzu do smaku, a następnie dorzucamy paprykę i wylewamy na patelnie. Gdy jaja od spodu się
zetną, delikatnie przerzucamy omlet na drugą stronę i dosmażamy około minuty. Całość
wykładamy na talerz i podajemy z sałatką szpinakowo-marchewkową.
Sałatka: Szpinak dokładnie myjemy i wrzucamy do miski. Marchew
kroimy w cienkie plasterki, układamy na blasze, smarujemy oliwa z oliwek i
pieczemy w 180 stopniach około 15 minut. Upieczoną marchew wrzucamy do miski ze
szpinakiem, doprawiamy szczyptą soli i łyżeczką oliwy z oliwek.
Smacznego!



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz