Bardzo smaczna owsianka,
idealna zarówno na śniadanie jak i kolacje. Usprawnia trawienie, dodaje energii
oraz przyspiesza metabolizm. Przepis na tę owsiankę moja mama dostała od
koleżanki, nie jest mój, ale od razu go pokochałam. Mówi się również, że
zapobiega kolkom u niemowląt, gdy matka która karmi piersią spożywa te
mieszankę, jednak takie rzeczy zawsze najlepiej jest skonsultować ze
specjalistą.
Składniki:
- 2 łyżki kaszy jaglanej ugotowanej
- 3 łyżki płatków owsianych górskich
- 1 jabłko
- Szczypta kurkumy
- Szczypta imbiru
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka miodu
- Odrobina soku z cytryny
Do rondelka wrzucamy starkowane
i obrane wcześniej ze skórki jabłko oraz pozostałe składniki. Wszystko
podgotowujemy na wolnym ogniu, aż do momentu dokładnego połączenia się
wszystkich składników i powstania tzw „papki” J (około 6 minut). Bardzo fajna alternatywa dla zwykłych owsianek, gotowanych na mleku.
Smacznego!
Smaczne, pożywne. Czekam na więcej przepisów!
OdpowiedzUsuń