sobota, 19 września 2015

Jesień w garnku, czyli zupa-krem z cukinii...





Składniki:
2 cukinie średniej wielkości
Natka pietruszki
2 małe marchewki
1 Mała pietruszka
1 Duzy ziemniak
Pół szklanki śmietany 18%
Łyżka stołowa soli
Łyżeczka pieprzu
Pół łyżeczki pieprzu Cayenne
Łyżeczka przyprawy typu warzywko
Ząbek czosnku




Cukinie, marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaka obieramy ze skorki i kroimy w gruba kostkę. Warzywa wrzucamy do 1,5 litra osolonej wody i gotujemy.  Po ugotowaniu warzyw dodajemy pokrojony ząbek czosnku, pieprz czarny oraz Cayenne, natkę pietruszki a także przyprawę. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut. Następnie wszystko blend ujemy na gładka masę, dodajemy śmietanę i mieszamy. Smacznego!


1 komentarz: