środa, 23 września 2015

Burger wołowy z dodatkami...










Składniki:
Mięso wołowe, mielone, 1 kulka średniej wielkości
½ łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżeczka magii
Szczypta lubczyku suszonego
Bułka pszenna/żytnia
Pomidor
Sałata masłowa
Papryka czerwona
Pasta z nerkowców (Przepis na blogu w zakładce przekąski)
Ser żółty
Dobrej jakości ketchup




Do mięsa wołowego dorzucamy łyżeczkę magii, pół łyżeczki pieprzu i szczyptę suszonego lubczyku. Wszystko dokładnie łączymy ze sobą i formujemy z mięsa płaski placek. Na patelnie wylewamy odrobinę oleju, a gdy patelnia się nagrzeje kładziemy mięso (najlepiej czymś je przycisnąć, aby kotlet się nie uwypuklił). Smażymy po minucie z każdej strony, jeśli chcemy, żeby było mocno wysmażone.


 Po upływie czasu, kotlet zdejmujemy z patelni i układamy na bułce, dodajemy żółty ser. Następnie nakładamy pastę z nerkowców, układamy sałatę, pomidory, paprykę, a przeciwną stronę bułki smarujemy ketchupem. Burgera składamy. Smacznego!













1 komentarz: