SKŁADNIKI:
szklanka mąki
szklanka mleka
łyżeczka cukru
jedno jajko kurze
śmietana 30%
domowe powidła (np. wiśniowe)
szklanka mleka
łyżeczka cukru
jedno jajko kurze
śmietana 30%
domowe powidła (np. wiśniowe)
margaryna
Wykonanie:
Do miski dodajemy szklankę mąki, szklankę mleka, łyżeczkę cukru i jedno jajko. Wszystko mieszamy (może być mikserem, wtedy ciasto będzie lepiej napowietrzone). Następnie rozpuszczamy na patelni odrobinę margaryny i formujemy placki o średnicy około 7 cm. Nie przypiekamy za bardzo, placuszki powinny być lekko surowe. następnie wykładamy "miseczki" na talerz i składamy na pół, polewamy śmietaną i dodajemy odrobinę powideł domowych (w tym wypadku wiśniowych). Przystrajamy cukrem (gruba rafinada) i listkiem mięty. SMACZNEGO!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz