150 g zielonych oliwek
Ząbek czosnku
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
Garść natki pietruszki
Oliwa z oliwek
Bagietka pełnoziarnista
Suszony lubczyk
Zielone oliwki wsypujemy do miseczki, dodajemy ząbek grubo pokrojonego czosnku i garść świeżej, grubo posiekanej pietruszki. Następnie pieprz czarny, ½ łyżeczki soli oraz szczyptę suszonego lubczyku. Na koniec skrapiamy wszystko cytryną i blendujemy na gładką masę, po czym dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek i wszystko mieszamy. Następnie bagietkę przecinamy na pół i dzielimy na mniejsze kawałki, każdy z nich skrapiamy oliwa z oliwek i zapiekamy w piekarniku. na koniec układamy pastę w oliwek na bagietce i ozdabiamy gałązką pietruszki. Najlepiej smakuje podawana z serem pleśniowym, kabanosami oraz różowymi winogronami. SMACZNEGO!


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz